Tehnocon filter pomaže proizvođačima bezalkoholnih pića da izaberu filtere za uklanjanje čestica ili mikroorganizama kako bi se smanjili troškovi i zaštitio kvalitet proizvoda i imidž brenda.

Proizvodnja bezalkoholnih napitaka koristi mnoge filtere za niz aplikacija. Sastojci se filtriraju zbog uklanjanja čestica, kontrole bakterija i sterilizacije. Tretman vode kao sastojka koristi višestruke filtere, a filteri se koriste i za pranje sudova. Rezervoari za skladištenje imaju filtere za zaštitu sastojaka i proizvoda unutar i ako se inertni gasovi koriste u ambalaži, oni se takođe filtriraju. Konačno, neki proizvodi mogu biti filtrirani neposredno pre punjenja kako bi se uklonile bakterije koje mogu uticati na ukus i kvalitet bezalkoholnog pića.
Filtriranje sokova I bezalkoholnih napitaka štiti kvalitet, produžava rok trajanja i čuva ukus. Mnogi koraci filtracije su važni za kvalitet sokova. Filteri se koriste za uklanjanje sedimenta, bistrenje sokova, smanjenje broja mikroorganizama, zaštitu proizvoda dok se skladišti u rezervoarima, čak i  filtriranje procesnih gasova koji se koriste u proizvodnji. Bilo da je proizvod flaširan ili aseptično pakovan, filtriranje je potrebno kako bi se sprečila kontaminacija bakterijama ili česticama. Zapravo, finalna filtracija aseptično pakovanih sokova je toliko kritična koliko i sterilna filtracija u proizvodnji farmaceutskih proizvoda.

Sirovi sok sadrži veliki broj čestica i mikroorganizama, čak i nakon grube filtracije.

Od posebnog značaja su mikroorganizmi za koje je poznato da prežive toplotni tretman i često se pojavljuju u nekim proizvodnim procesima pri pravljenju sokova. Organizmi kao što su „termo-acidophilic bakterije“ ili TAB, posebno vrste Aliciclobacillus, nastaju prirodno u plodovima i otporni su na pasterizaciju. Drugi toplotno otporni,  organizmi mogu ući u proces sa pomoćnim sastojcima koji se dodaju sirovom soku. Šećer, na primer, može biti nosilac spora Bacillus i drugih vrsta bakterija i plesni.