Postoji nekoliko tipova ink-jet štampača, koji su ukratko opisani u nastavku. Svaki od njih predstavlja različite izazove filtracije, mada su osnovni procesi filtracije slični za svaki tip. Filteri se koriste za uklanjanje neželjenih čestica i za finalnu filtraciju gotovog mastila.

Na raspolaganju su različite opcije filtriranja i uređaja koji će obezbediti ekonomična rešenja za formulacije ink jet mastila.

Pigmentirane boje

Čvrste supstance pigmenta koje su osnova ovih mastila moraju biti dovoljno male da izbegnu zatvaranje otvora glave štampača. Pigmentna čvrsta supstanca takođe treba ravnomerno biti raspoređena kroz mastilo za doslednu, visokokvalitetnu termičku štampu. Filteri uklanjaju veće čestice i aglomerate i doprinose procesu mešanja koji obezbeđuje potpunu disperziju.

Mastila na bazi boje

Mastila na bazi boje su hemijske boje za razliku od čvrstih pigmenata. Boja se postiže molekulima boje koji se drže podloge. Performanse štampača zavise od nedostatka čestica i  organskih zagađivača u mastilu. Zbog toga se filteri koriste za uklanjanje nerastvorenih komponenti i gelova koji mogu zagušiti glave štampača. U zavisnosti od nosača mastila, bakterije i drugi organizmi mogu se razmnožavati u mastilima na bazi boje, pa ih treba ukloniti filtracijom proizvoda.

Mastila na bazi rastvarača

Mnoga mastila su na bazi vode, ali industrijski sistemi za štampanje mogu koristiti boje koje se baziraju na ne-vodenim rastvaračima. Ciljevi filtracije opisani gore za mastila na bazi pigmenta i boje i dalje se primenjuju, ali izabrani filter mora biti kompatibilan sa rastvaračem kako bi se osigurao željeni učinak filtera. Tehnocon filter nudi filtere izradjene od više materijala za hemijsku kompatibilnost.

Filteri za boje

Kao i u svakom procesu formulacije, sirove sastojke treba filtrirati kako bi se osiguralo da se nečistoće ne unose u proces. Filtriranje  boje i nosača boje će pomoći u očuvanju kvaliteta i performansi finalnog proizvoda.

Aplikacije

Obezbeđivanje kvaliteta štampanja je od ključnog značaja za uspeh bilo kog proizvođača ink-jet štampača, a filtriranje je ključno za kvalitet mastila. Sistemi za efikasno smanjivanje troškova filtriranja će pomoći i kvalitetu štampanja i profitabilnosti proizvođača.

 1. Filtriranje vode
  Boje na vodenoj bazi moraju biti kreirane visokokvalitetnom vodom. Dostizanje i održavanje tog kvaliteta je složen proces.
  Tehnocon filter ima decenije iskustva sa filtracijom vode i prečišćavanjem vode. Tehnocon filter nudi proizvode da bi vaš sistem glatko i pouzdano i isporučio pravi kvalitet vode za sve svoje procese.
 2. Filtriranje čestica za komponente mastila
  Uklanjanje neželjenih velikih čestica iz tečnih sastojaka mastila čini proces mešanja efikasnijim I podiže kvalitet finalnog proizvoda . Koliko je potrebno filtriranje kako bi se obezbedio kvalitetan ishod zavisi od inicijalnog kvaliteta sirovina.
 3. Kolorant
  Koloranti su često relativno mali deo količine mastila, ali kvalitet koloranata očigledno utiče na kvalitet krajnjeg proizvoda. Kvalitet zavisi od više faktora, uključujući sistem za skladištenje, opremu za distribuciju i uslova u vašem objektu. Tehnocon filter ima širok spektar opcija medijuma i uređaja za filtriranje sastojaka i pomoć u postizanju visokokvalitetnih rezultata.
 4. Nosač
  Najveći deo mastila je nosač, pa je očigledno da je kvalitet važan za krajnji kvalitet proizvoda. Voda je uobičajeni nosač i filtriranje može osigurati kvalitet sastojaka vode. Ne-vodeni rastvarači su obično brzosušeći nosači, tako da štampanje sa mastilom na bazi rastvarača može biti vrlo brz proces. Slika napravljena sa mastilima na bazi rastvarača može takođe biti vodootporna, što je prednost u mnogim aplikacijama na širokom spektru površina.Tehnocon filter ima više filtracionih materijala koji su kompatibilni sa vodom i rastvaračima koji se koriste u mastilu. Dubinski filteri koji se koriste za uklanjanje velikih čestica dostupni su od polipropilena, najlona i fiberglassa.  Membranski filteri koji mogu ukloniti podmikronske čestice dostupni su u mnogim materijalima od PES do najlona do PTFE. Mi vam možemo pomoći da pronađete rešenje za filtriranje koje će vam pružiti kvalitet štampe koji zahtevaju kupci.
 5. Tank Venting
  Rezervoari za punjenje i pražnjenje zahtevaju vazduh da izađe iz rezervoara ili uđe u rezervoar. Korišćenjem filtera za blokiranje potencijalnih zagađivača životne sredine kao što su prašina ili čak bakterija prilikom ulaska u rezervoar štiti se kvalitet sadržaja rezervoara i vašeg finalnog proizvoda.Za primenu u rezervoarima, upotreba filtera napravljenih od hidrofobnih dubinskih medijuma ili hidrofobnim membranama može pomoći u obezbeđivanju ekonomičnog rada i čistoće proizvoda.
 6. Finalna filtracija
  Najkritičniji proces u svakoj proizvodnji mastila je zaštita kvaliteta finalnog proizvoda. Filtriranje je ključ za osiguranje da je mastilo oslobođeno velikih čestica, gela i aglomerata, da mastilo slobodno protiče tokom štampanja i pravi željenu sliku na štampanom materijalu. Dubinski filteri se koriste za uklanjanje velikih čestica. Membranski filteri se mogu koristiti za uklanjanje submikronskih čestica ili čak bakterija za aplikacije visokog kvaliteta za štampanje. Odabrani filteri moraju biti kompatibilni sa formulacijom mastila i ukloniti ciljane zagađivače, ali ne smeju negativno uticati na druge karakteristike mastila. Tehnocon filter vam može pomoći da pronađete rešenje za filtriranje koje pruža kvalitet koji vam je potreban.