Obrada hrane i pića stvara kompleksne fluide koje zahtevaju specijalizovane korake filtracije. Prvi korak je, najčešće, uklanjanje većih čestica i sedimenta..

Da li je tečnost sirov sok, fermentisano vino, sveže pripremljeno pivo, izvorska voda ili komunalna voda za čišćenje opreme i rezervoara, ona nosi sedimente i čestice koje proizvođači hrane i pića uklanjaju kao deo procesa stvaranja sigurnih, ukusnih proizvoda.
Upravo nakon grube filtracije koja uklanja voćnu celulozu ili kvasac ili hmelj, proizvod i dalje sadrži mnogo čestica i organizama. Koliko će se fluid filtrirati i bistriti zavisi od proizvoda do proizvoda.

Bistrenje ili  predfiltracija su dizajnirani tako da uklone i više od vidljivih čestica iz proizvoda. Filteri uklanjaju čestice koje mogu doprineti hemijskoj nestabilnosti ili podržavaju rast štetnih mikroorganizama. Bistrenje je kritičan stepen filtracije u zaštiti kvaliteta proizvoda.

Izbor pravih filtera

Skoro sve aplikacije za bistrenje vrše se pomoću medijuma za dubinsku filtraciju.
Standardni dubinski filteri će zaustaviti niz čestica različitih veličina kroz debljinu medija.

Međutim plisirani medijski filteri imaju prednost velike površine koja može da zadrži veću količinu čestica od standardnih dubinskih filtera.

U plisiranim dubinskim filterima, polipropilen je najčešće korišćeni materijal za vodu i hemijsku filtraciju, ali fiberglass ima bolju efikasnost filtracije i generalno omogućava veće protoke i propusnost od polipropilena. Za većinu aplikacija u prehrambenoj industriji, korisnici preferiraju fiberglas kao filtrirajući medijum.

Kustomizirani sistemi su dizajnirani za nove aplikacije ali i za rešavanje problema u postojećim procesima. Tehnocon filter će raditi sa vama kako biste dizajnirali, izgradili i instalirali ekonomični sistem koji pruža rezultate koji su vam potrebni. Kontaktirajte nas za vise informacija.